Column: Column opnemen

Elke twee weken neem ik deze column op. Dat doe ik zelf. Ik zou het natuurlijk heel makkelijk op kunnen nemen bij Omrop Fryslân. In een professionele studio met een geluidsman enzo. Maar ik mocht de columns dus ook zelf opnemen. Daar zijn verschillende apps voor. Dat leek mij wel wat. Vanwege corona kom ik in deze tijden namelijk niet zo vaak meer in Leeuwarden. Dus als ik dat opnemen mooi thuis kan doen, is dat wel zo handig.

Maar dan moet ik wel een stil plekje vinden. En vind dat maar eens bij ons thuis. Buitenuit wonen; lekker rustig, zullen jullie denken. Nou, mooi niet. Wij hebben een prachtig rieten dak, wat een geweldig plekje is voor nestelende merels, spreeuwen en zwaluwen. Ritsel, ritsel hoor je de hele dag.

En zijn het de vogels niet, dan zijn het de honden wel. Even lekker blaffen als er iemand bij de deur is; natuurlijk net op het moment dat ik op record druk. En als ik dan eindelijk een rustig plekje gevonden heb, is het natuurlijk net een ‘slecht weer’ dag. Dat je de wind door de ruiten hoort waaien. En dat komt dus ook op de opname.

Of de katten. Ik weet nog goed dat we jonge poesjes hadden. Ik naar de woonkamer. De deur dicht. En de gordijnen dicht, want anders klinkt het zo hol. Net als ik beginnen wil, zie ik daar een paar kleine poezenpootsjes onder de deur door verschijnen. En die beginnen te krabben. Net zo lang tot ze zich alle vijf onder de deur door geperst hebben om vervolgens de woonkamer in te schieten en zo bij de gordijnen op te racen. Die keer heb ik ze allemaal opgesloten in de slaapkamer en kon ik eindelijk mijn column opnemen.

Een andere stoorfactor is mijn vriend. Hij is ontzettend lief, daar niet van. Maar hij kan o zo’n kabaal maken. Altijd net als ik de column opnemen wil! Ondertussen ben ik erachter gekomen dat de slaapkamer het rustigste plekje van het huis is. Dus daar neem ik voortaan op. Maar die kamer ligt naast het kantoor van mijn vriend, waar allemaal apparaten staan die geluiden maken. Bijvoorbeeld de 3d printer, die kraakt en piept. En jullie raden het al: natuurlijk moet Thys altijd net wat printen als ik de column opneem!

Dus nu zet ik hem het huis uit, naar de schuur. Maar wat hoor ik daar?! Hij is alweer bezig met z’n slijptol. En die hoor je ook in huis. “Thysssss geen lawaai maken”, roep ik. Hij stopt direct, maar staat er wat beteuterd bij te kijken. Wat mag hij nog wel doen? Voortaan als ik de column opneem, loopt hij maar even een rondje door de tuin.

Nadat ik voor alle stoorfactoren een oplossing heb gevonden, zit ik dan eindelijk in een stille kamer. Het klinkt alleen wel wat schel. Hmmm, hoe moet ik dat nu weer oplossen? Ik bel mijn broer, die is video-editer en werkt veel met geluid. Hij zal wel een goede tip hebben. Dat zijn er twee: of ik moet mij in een kast opsluiten of ik moet onder de dekens kruipen. Een geschikte kast hebben we niet, dus ik probeer de deken. En het werkt!

Als ik de column geschreven heb, stap ik het bed in. Trek de dekens over mij heen en zet de voiceapp aan. In één woord: stilte. En beslist niet schel. Horen jullie het? De rust?

Voor Omrop Fryslân schrijf ik eens in de twee weken een column. Deze is te beluisteren in het Fries via: https://www.omropfryslan.nl/nijs/1057719-kollum-kollum-opnimmeComments are closed.